ترمیم و اصلاح شکستگی های فک و صورت : شکستگی استخوان یکی از مشکلاتی است که در بسیاری آسیبدیدگیها مشاهده میشود. منظور از شکستگی صورت ایجاد آسیبدیدگیهای استخوانی در ناحیه صورت یا شکستن استخوانهای این ناحیه از بدن و یا شکستگی کاسه چشم میباشد.
دلایل ایجاد شکستگی در استخوانهای صورت
بسیاری از شرایط میتوانند باعث ایجاد شکستگی در استخوانهای صورت شوند. تصادف با وسایل نقلیه، آسیبدیدگیهای ورزشی، زمین خوردن، و دعوا کردن از دلایل اصلی ایجاد این مشکل هستند، هر چند آسیبهای دیگر نیز میتوانند شکستگی استخوانهای صورت را به همراه داشته باشند.
توجه داشته باشید شکستگی استخوانهای صورت میتواند مشکلات دیگری را نیز برای فرد ایجاد کند. برای مثال در صورت تصادف با وسایل نقلیه، همواره ممکن است علاوه بر استخوانهای صورت، سایر نقاط ناحیه سر نیز با مشکل مواجه شوند.
علائم شکستگی استخوانهای صورت
هر چند علائم شکستگی استخوانهای صورت متفاوت هستند، برخی از آنها میتوانند در بین همه موارد شکستگی استخوان وجود داشته باشند.
در هر حال توجه داشته باشید این علائم همچنین میتوانند نشان دهنده وارد شدن آسیب به بافتهای نرم بدن (بدون ایجاد شکستگی استخوان) باشند.
علائم مشترک شکستگی استخوان به شرح زیر هستند:
- درد
- ورم
- کبودی
علائم شکستگی استخوان بینی به شرح زیر هستند:
- ورم
- ناراحتی
- تغییر شکل
- خونریزی بینی (در صورت مشاهده احتمالاً ناچیز است)
وارد شدن ضربه شدید به پل بینی میتواند باعث ایجاد شکستگی در استخوانهای داخل بینی شود (استخوانهای غربالی). در مواردی که این استخوانها دچار شکستگی شوند، همواره احتمال دارد بافت مغز در معرض محیط خارجی قرار گیرد. علائم احتمالی در نتیجه این شرایط میتواند شامل خونریزی مداوم یا خروج مایع شفاف از بینی باشد.
علائم شکستگی و جابجایی فک به شرح زیر هستند:
- درد در ناحیه فک
- ناراحتی
- ناتوانی در قرار دادن مناسب دندانها بر روی یکدیگر (نامرتبی دندانها)
- کبودی زیر زبان (در اکثر مواقع نشان دهنده شکستگی استخوان فک است)
علائم شکستگی استخوان آرواره (استخوان میانی صورت) به شرح زیر هستند:
- ناتوانی در قرار دادن مناسب دندانها بر روی یکدیگر
- مشکلات ظاهری
- خروج مایع شفاف از بینی
- کبودی اطراف چشمها
- بیثبات شدن ناحیه میانی صورت در برخی موارد
این نوع شکستگیها معمولاً خفیف نیستند و اغلب در نتیجه تصادف با اتومبیل با سرعت زیاد ایجاد میشوند.
در نتیجه، احتمالاً به خاطر این شرایط آسیبدیدگیهای شدید در سایر نواحی سر ایجاد میگردد. بسیاری از افراد دچار این نوع شکستگی، با مشکلات تنفسی مواجه میشوند و به همین خاطر لازم است برای کمک به تنفس این افراد، لوله به گلوی آنها وارد شود.
علائم شکستگی استخوان گونه به شرح زیر هستند:
- صاف شدن گونه
- تغییر احساس زیر چشمها در ناحیه آسیبدیده
- مشکلات بینایی
- درد در هنگام حرکت دادن فک
- پاره شدن رگهای داخل چشم در سمت دچار آسیبدیدگی
علائم شکستگی استخوان حفره چشم (اوربیتال) به شرح زیر هستند:
- فرورفتگی چشم (انوفتالمی)
- تغییر احساس زیر چشم در ناحیه آسیبدیده
- دوبینی و بالا رفتن چشم (upward gaze)
این نوع شکستگیها به استخوانهای حفره چشم آسیب وارد میکنند و معمولاً در هنگام برخورد اجسام پهن همچون توپ یا مشت به صورت ایجاد میشوند.
علائم دررفتن مفصل گیجگاهی (TMJ) به شرح زیر هستند:
- انحراف فک
- ناتوانی در بستن دهان
دررفتن مفصل گیجگاهی (مفصلی که در نقطه تماس بین فک و استخوان گیجگاهی دقیقاً جلوی گوش قرار دارد) میتواند در نتیجه وارد شدن ضربه، تشنج، یا حتی باز کردن بیش از حد دهان ایجاد شود.
ترمیم و اصلاح شکستگی های فک و صورت به شرح ذیل می باشد:
درمانهای خانگی
این روشها فقط باید تا زمانی استفاده شوند که پزشک وضعیت بیمار را مورد معاینه قرار دهد. به این ترتیب تا زمان ملاقات با پزشک، لازم است از بسته یخ بر روی ناحیه دارای درد و ورم استفاده شده و به نواحی دچار خونریزی فشار مستقیم وارد شود.
درمان پزشکی
روشهای درمان مناسب برای شکستگی استخوانهای صورت به نوع آسیب وارد شده بستگی داشته و معمولاً در بهترین حالت توسط یک جراح پلاستیک انجام میشوند.
شکستگی استخوان بینی
در ابتدا، جراح پلاستیک خونریزی بینی را (در صورت وجود) کنترل میکند. در صورتی که داخل بینی لخته خون تشکیل شده باشد (که در اصطلاح به آن هماتوم تیغه بینی گفته میشود)، پزشک با ایجاد یک سوراخ در لخته اجازه میدهد خون جمع شده خارج شود.
به خاطر اینکه پس از وارد شدن آسیب بینی بیمار به شدت دارای ورم است، استخوان شکسته بینی بلافاصله به محل اولیه بازگردانده نمیشود.
در واقع حتی با از بین رفتن ورم ایجاد شده، بازگرداندن استخوان بینی به محل اولیه فقط زمانی لازم است که در نتیجه جابجا شدن استخوان ظاهر بینی دچار اشکال شده یا در مسیر هوای بینی انسداد یا گرفتگی ایجاد شده باشد.
به این ترتیب در صورت نیاز به انجام این کار، یک پزشک متخصص استخوان بینی را به محل اول آن باز خواهد گرداند. در این زمان، لازم است ورم بینی بطور کامل از بین رفته باشد تا پزشک متخصص بتواند بطور دقیق استخوان را به محل مناسب اولیه بازگرداند.
پس از بازگرداندن استخوان بینی به محل مناسب، در صورت نیاز میتوان برای اهداف زیبایی از جراحی پلاستیک استفاده کرد.
شکستگی فک
شکستگی استخوان فک در مواردی که امکان مشاهده شکستگی زیر پوست یا داخل دهان وجود داشته باشد، در اصطلاح شکستگی باز نامیده میشود.
این نوع شکستگی نیازمند بستری شدن فرد در بیمارستان و تزریق آنتیبیوتیک به بیمار است. در اکثر موارد، اگر فرد دچار شکستگی بسته در استخوان فک شده باشد، بیمار به یک جراح پلاستیک برای اقدامات درمانی لازم معرفی میشود.
شکستگی آرواره (استخوان میانی صورت)
به خاطر شدت موارد شکستگی استخوان میانی صورت و آسیبهای احتمالی مربوط به آن، ممکن است نیاز به استفاده از لوله برای کمک به تنفس فرد وجود داشته باشد.
همچنین در بسیاری از موارد بیمار به منظور درمان در بیمارستان بستری میشود. درمان این نوع از شکستگیها معمولاً نیاز به عمل جراحی دارد که توسط یک جراح پلاستیک انجام میشود.
شکستگی استخوان گونه
در صورتی که استخوان گونه دچار شکستگی شده و این مسئله باعث ایجاد مشکلات ظاهری برای فرد شده باشد، احتمالاً لازم است از عمل جراحی برای درمان بیمار استفاده شود.
شکستگی استخوان حفره چشم (اوربیتال)
زمانبندی و نیاز به ترمیم شکستگی استخوان دور چشم مسئلهای است که مورد توافق همه متخصصان نیست.
در حقیقت برخی متخصصان اعتقاد دارند لازم است فقط در شرایطی برای ترمیم آسیبدیدگی از عمل جراحی استفاده شود که فرد دچار مشکل دوبینی شده یا چشم در حفره خود عقب رفتگی پیدا کرده باشد.
این شرایط در حالی است که سایر متخصصان از سی تی اسکن برای کمک به اتخاذ تصمیم مناسب در این رابطه استفاده میکنند. به همین خاطر لازم است بیمار با پزشک متخصص درباره نیاز به عمل جراحی یا عدم نیاز به آن در موارد ایجاد این نوع از شکستگی صحبت کند.
دررفتگی مفصل گیجگاهی
این مشکل معمولاً به صورت اورژانسی تحت درمان قرار گرفته و مفصل به محل اولیه بازگردانده میشود. به این منظور میتوان از بیحسی موضعی و نیز داروهای ریلکس کننده عضلات فک استفاده کرد.
پیشگیری
بسیاری از موارد شکستگی استخوانهای صورت با مصرف الکل و دعوا، تصادف با وسایل نقلیه، و نیز انجام فعالیتهای ورزشی ارتباط دارند. به همین خاطر شما میتوانید با بستن کمربند ایمنی در اتومبیل و استفاده از ابزارهای محافظ برای انجام فعالیتهای ورزشی، از ایجاد این مشکل جلوگیری کنید.
شکستگی استخوان بینی
بیمار نیاز به حضور مجدد در مطب پزشک در فاصله 5 تا 7 روز برای ارزیابی مجدد شرایط پس از کاهش ورم ایجاد شده در صورت دارد. در صورتی که استخوان بینی نیاز به برگرداندن به موقعیت اولیه داشته باشد، انجام این کار در این جلسه صورت خواهد گرفت.
شکستگی استخوان فک
بهبود بیمار در این شرایط معمولاً به خوبی انجام میشود.
شکستگی استخوان آرواره (استخوان میانی صورت)
افراد دچار این شکستگی معمولاً به تدریج با بهبود در شرایط خود مواجه میشوند، زیرا در این حالت غیر از شکستن استخوان آسیبهای دیگری نیز به ناحیه صورت وارد شده که فرآیند بهبود را آهسته میکند. در برخی موارد شکستگی استخوان آرواره، از دست دادن قدرت بینایی در افراد مشاهده شده است.
شکستگی استخوان گونه
در صورت همراه نبودن این شکستگی با سایر مشکلات احتمالی، این شکستگی فقط میتواند مشکلات ظاهری برای فرد ایجاد کند.
دررفتن مفصل گیجگاهی
در این شرایط لازم است بیمار مراقبت کافی از فک خود داشته و دهان خود را پس از بازگرداندن مفصل به محل اولیه بیش از حد باز نکند. در حقیقت انجام این کار میتواند ریسک دررفتن مجدد مفصل را برای فرد به همراه داشته باشد.