درمان پولیپ بینی با جراحی پولیپ های بینی، بر آمدگی هایی هستند که در پوشش طبیعی بینی ایجاد میشوند. معمولاً این برآمدگی ها در فضای داخلی بینی و سینوس ها (فضاهایی توخالی و پر از هوا در پشت بینی ، چشم و گونهها) ظاهر میگردند. معمولاً رنگ آنها شبیه مروارید است. آنها در اندازه های متفاوتی ظاهر میگردند، ظاهر هر پولیپ شبیه یک قطره کوچک است و هنگامی که بهطور کامل رشد می کند، شبیه یکدانه انگور می شود. ممکن است شما اصلاً متوجه حضور پولیپ ها در بینی خود نشوید، زیرا آنها بهسختی دیده میشوند و همیشه برای بیمار ایجاد علامت نمیکنند. در ادامه مقاله دکتر فرزاد پرویزیان به این عارضه و نحوه بهبودی آن اشاره خواهیم کرد.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به پولیپ بینی هستند؟
قبل از اقدام به درمان پولیپ بینی با جراحی ، بهتر است بدانید که عارضه پولیپ بینی به طور کلی در افراد میانسال و بالای 50 سال بر خلاف کودکان بیشتر دید می شود ، البته کودکان با داشتن بیماری های زمینه ای چون آسم ، اختلال در تنفس و یا پولیپ ارثی دچار این عارضه خواهند شد. دیگر کاندیدای ابتلا به پولیپ بینی خانم ها می باشند ، که در صد ابتلای آن ها به نسب آقایان بسیار بیشتر است.
برخی از شرایط مساعد کنند پولیپ بینی عبارتاند از
- آسم، بیماریای که باعث التهاب و انقباض راههای هوایی میشود.
- سینوزیت قارچی آلرژیک، یک نوع آلرژی نسبت به قارچهای موجود در هوا.
- سندرم چرگ اشتراوس، یک بیماری نادر است که باعث التهاب عروق خونی میشود.
- درمان پولیپ بینی با جراحی نیازمند آن است تا حساسیت به آسپیرین. در برخی از افراد، حساسیت نسبت به آسپیرین شانس ابتلا به پولیپها را که افزایش میدهد درمان کرده و کنار بگذارند.
- فیبروز کیستیک، یک اختلال ژنتیکی که منجر به تولید و ترشح غیرطبیعی مایعات غلیظ و چسبناک میشود، ازجمله باعث ترشح مایع مخاطی غلیظ در مخاط بینی و سینوسها شده و شرایط را برای ایجاد پولیپ مساعدتر میکند.
- سابقه خانوادگی نیز میتواند در ایجاد پولیپ بینی نقش ایفا کند. برخی از شواهد حاکی از آن است که تغییرات ژنتیکی خاص در ارتباط با عملکرد سیستم ایمنی بدن، میتواند احتمال ابتلا به پولیپ بینی را افزایش دهد.
پولیپ در بینی چه عوارضی برای افراد خواهد داشت؟
توقف تنفس به هنگام خواب و استراحت: افرادی که به این عارضه مبتلا هستند تجربه توقف تنفس ، در واقع آپنه را در مدت زمان بسیار کوتاهی نیز داشته اند ، که سبب اختلال در زمان استراحت آن ها نیز خواهد شد.
افزایش شدت آسم: برخی از بیماران که به دنبال درمان پولیپ بینی با جراحی هستند ، از گذشته مبتلا به اسم می باشند ، اما با وجود پولیپ بینی علائم و آسم آن ها تشدید خواهد شد.
عفونت مکرر سینوس: افرادی که دچار عارضه پولیپ هستند ، سینوس های آن ها بسیار مستعد ابتلا به عفونت و بیماری ها می باشد.
کاهش ویتامین دی: شاید برای شما جالب باشد که بدانید ، این عارضه در کاهش ویتامین D بدن افراد تاثیر گذار خواهد بود.
حساسیت: با وجود آلاینده و قارچ های معلق در هوا بیماران مبتلا به پولیپ بینی همواره به هر ماده ای بیگانه واکنش نشان خواهند داد.
سندروم چورگ اشتراوس: در پی این سندروم که بر اثر پولیپ بینی پدید می آید ، افراد با التهاب در عروق خونی خود مواجه خواهند شد.
علائم آنها می تواند شامل موارد زیر باشد:
- خروپف
- آبریزش بینی
- کاهش حس بویایی و چشایی
- احساس پری یا فشار در صورت
- انسداد بینی، که میتواند تنفس از طریق بینی را دشوار سازد.
- ترشحات مخاطی که از پشت بینی وارد گلو میشوند (ترشحات پشت حلق)
- آپنه انسدادی خواب (OSA) – در این حالت هنگامیکه خواب هستید، راههای هوایی بهطور موقت مسدود میشوند، این امر میتواند باعث اختلال در خواب شما شود.
اگر پولیپ باعث مسدود شدن سینوسها گردد، ممکن است مایعات در آنها تجمع پیداکرده و باعث ایجاد عفونت (سینوزیت) شود. اگر این اتفاق بیافتد، میتواند باعث ایجاد درد در صورت، دنداندرد و بالا رفتن حرارت بدن (تب) شود.( درمان پولیپ بینی با جراحی )
پزشک چگونه می تواند پولیپ موجود در بینی بیماران تشخیص دهد؟
در ابتدا و با مراجعه حضوری به مطب بهترین پزشک در تهران جراح بینی ، پزشک سوالاتی را در باره نحوه تنفس ، مشکلات بینی و موارد دیگر نیز خواهد پرسید ، اما در صورت مشخص نشدن این عارضه از شما می خواهد تا آزمایشاتی را جهت تشخیص دقیق پولیپ بینی انجام دهید ، که در ادامه به آن ها می پردازیم.
آندوسکپی: در این تکنیک و با بکارگیری از دوربینی بسیار کوچک داخل بینی بیمار و عارضه های موجود بخوبی مشخص خواهد شد.
پرتونگاری: این دستگاه تصویری قبل از آغاز درمان پولیپ بینی با جراحی ،به طور دقیق از اندازه ، محل قرار گیری و میزان التهابات پولیپ موجود در بینی تهیه خواهد کرد.
تست فیبروز کیستیک: برای تشخیص این عارضه در کودکان ، تست فیبروز کیستیک بسیار کاربردی تر می باشد ، که جراح بینی با آزمایش عرق کودک که طی ان میزان شوری و پولیپ مورد بررسی قرار گرفته و در انتها مشخص خواهد شد.
تست آلرژی: در این مواقع خراشی کوچک بر روی پوست تحتانی کمر و یا ساعد فرد ایجاد می شود و یک ماده عامل آلرژی بر روی خراشیدگی گذاشته می شود. با توجه به بروز برخی واکنش های آلرژیک موجود بر روی پوستبهترین پزشک پولیپ را تشخیص خواهد داد.
توموگرافی: توموگرافی یکی از تکنیک های عکس برداری بوده که می تواند محل قرار گیری پولیپ ، اندازه و میزان التهاب آن را در سینوس افراد مشخص کند.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
علائم و نشانه های پولیپ بینی میتواند بسیار شبیه یک سرماخوردگی باشد. با این حال، معمولاً سرماخوردگی در عرض چند روز باید رو به بهبودی رود، در حالی که پولیپ بینی به طور معمول بهتر نخواهد شد، مگر اینکه درمان شود. اگر شما علائمی داشتید که یک ماه یا بیشتر طول کشید، باید با دکتر پرویزیان به مشورت بپردازید. برای کسب اطلاعات بیشتر و رزرو وقت قبلی، از طریق شماره تلفن: 09039408200 تماس حاصل فرمایید. یا به آدرس تهران،بیمارستان محب کوثر، خیابان سیدجمال الدین اسدآبادی،خیابان بیست و سوم، خیابان فراهانی پور مراجعه فرمایید.( درمان پولیپ بینی با جراحی )
چه چیزی باعث پولیپ بینی میشود؟
تصور بر این است که پولیپ بینی در اثر التهاب لایه پوششی حفرات بینی و سینوسها ایجاد میشود. لایه پوششی بهطور فزایندهای متورم میشود و پسازآن آویزان میگردد. دقیقاً روشن نیست چه چیزی باعث این التهاب میشود، اگرچه عواملی وجود دارد که خطر ابتلا به پولیپ بینی را افزایش میدهد، ازجمله:
- آسم: 20 الی 40 درصد افراد مبتلا به پولیپ بینی، همزمان به بیماری اسم هم مبتلا هستند.
- حساسیت به آسپرین: اگر شما به آسپرین یا دیگر داروهای غیراستروئیدی ضدالتهابی (NSAIDs)، مانند ایبوبروفن حساسیت داشته باشید، ممکن است علائم آلرژی، مانند آبریزش بینی در شما ایجاد شود. این موضوع خطر ابتلا به پولیپ را افزایش میدهد.
معمولاً پولیپ بینی بیشتر بزرگ سالان را درگیر میکند و در مردان نسبت به زنان، شایعتر است. بهندرت در کودکان نیز ایجاد میشود.( درمان پولیپ بینی با جراحی )
تشخیص پولیپ بینی
پزشک خوب ، در مورد نشانههای شما سؤالاتی میپرسد و داخل بینی شما را معاینه میکند. اگر نیاز باشد، برای بررسی پولیپها و تعیین اندازه و تعداد آنها ،ازمایشات دیگری نیز صورت میپذیرد. این ازمایشات معمولاً در بخش گوش، حلق و بینی یا (ENT) انجام میشود. این ازمایشات معمولاً شامل آندوسکوپی سینوس (بررسی داخل بینی از طریق یک لوله کوچک که در رأس آن یک دوربین قرار دارد) و یا توموگرافی کامپیوتری (سیتیاسکن) خواهد بود. تست حساسیت و آزمایشهای فیبروز سیستیک نیز از روشهای تشخیص پولیپ بینی می باشد.
درمان پولیپ بینی
درمان پولیپ بینی به صورت دائمی میتواند مشکل باشد، اما اغلب داروهای استروئیدی میتوانند به کوچک شدن آنها کمک کنند. اگر داروها نتوانند کمک کنند، میتوان از طریق عمل جراحی آنها را برطرف نمود.
درمانهای اصلی عبارتاند از
درمان پولیپ بینی با جراحی تنها بهبود نخواهد یافت بلکه ، برخی موارد دیگر می تواند در بهبودی آن موثر باشد.
- قطره یا اسپریهای کورتیکواستروئیدی که در داخل بینی استفاده میشوند. آنها ظرف چند هفته و یا چند ماه کمک میکنند تا پولیپها کوچک شوند.
- قرصهای کورتیکواستروئیدی. اگر پولیپها بزرگتر و سختتر باشند، میتوان از قرصهای استیروئیدی استفاده نمود، هرچند به خاطر ایجاد عوارض جانبی، بیش از 10 روز نباید استفاده گردند.
درمان پولیپ بینی به شرح ذیل می باشد
اگر داروهای استروئیدی توصیه شده توسط پزشک خوب در تهران ، کمکی نکند و یا پولیپ بیشازحد بزرگ باشد،جراحی پولیپ بینی توصیه خواهد شد. حذف پولیپ بینی تحت عنوان “جراحی آندوسکوپی سینوس” شناخته میشود. معمولاً این عمل تحت بیهوشی عمومی انجام شده و ممکن است فرایند عمل یک روز طول بکشد.( درمان پولیپ بینی با جراحی )
جراح یک آندوسکوپ (یک لوله باریک که متصل به یک دوربین فیلمبرداری است) را از طریق سوراخهای بینی وارد بینی کرده و داخل آن و حفرات سینوسی را بررسی میکند. سپس یک ابزار جراحی (ابزار کوچکی که با کمک آن میتوان بافت را برش داد و آن را حذف نمود) وارد بینی کرده و پولیپ را برمیدارد. این بدین معنی است که، هیچ برشی بر روی صورت شما ایجاد نخواهد شد. پس از جراحی، برای چند ساعت شما تحت نظر قرار خواهید گرفت. اگر پانسمانی در بینی شما استفاده شده باشد، حذف خواهد شد. اگر خونریزی وجود نداشته باشد، شما مرخص شده و برای طی کردن دوره بهبودی به خانه خواهید رفت. معمولاً توصیه میشود که حدود دو هفته بعد از عمل جراحی، بیمار به استراحت بپردازد.
درمان پولیپ بینی با تکنیک جراحی
اطلاعات بیشتر توسط جراح و هنگام مشاوره به شما داده خواهد شد. اکثر کسانی که تحت جراحی آندوسکوپی سینوس قرار میگیرند، علائمشان بهبود خواهد یافت. با این حال، ممکن است مجدداً پولیپ عود کند – معمولاً در عرض چند سال – و ممکن است نیاز باشد دوباره درمان پولیپ بینی تکرار شود. معمولاً بعد از عمل جراحی، استفاده طولانیمدت از اسپریهای استروئیدی توصیه میشود تا بازگشت پولیپها را به تعویق افتد. جراحی بینی یک انتخاب معمول و متداول برای مواقعی است که ظاهر نامناسب بینی به خاطر پوست ضخیم ایجاد شده باشد. از این تکنیک می توان به همراه عمل جراحی زیبایی استاندارد بینی در مواردی استفاده کرد که سر بینی یا پیاز آن به خاطر پوست ضخیم بسیار ضخیم باشد. ( درمان پولیپ بینی با جراحی ) در اغلب مواقع از این روش برای درمان مشکلات بینی به خاطر ایجاد آکنه روزاسه استفاده میشود. آکنه روزاسه یک عامل باکتریایی است که باعث ایجاد منافذ در پوست فرد می شود و در نتیجه آن تعداد زیادی جوش قرمز بر روی پوست فرد بیمار ایجاد می شود. در این شرایط روش درمانی مناسب استفاده از عمل جراحی بینی با لیزر است. در حالتهایی که فرد دچار شکستگی بینی شده، جراحی لیزری بینی مناسب نیست و کاربردی ندارد.