سرماخوردگی بعد از عمل بینی : یکی از شایع ترین سوالاتی که عموما متقاضیان جراحی بینی ، با آن مواجه هستند این است که اگر بعد از عمل بینی دچار سرماخوردگی شوند باید چه اقداماتی انجام دهند ؟ یا اینکه برای پیشگیری از سرماخوردگی پس از جراحی بینی باید چه تمهیداتی بیاندیشند ؟
ما در این مقاله بر آنیم تا شما را از پاسخ این پرسش ها آگاه سازیم.
عموما جراحان ، در صورت ابتلا به سرماخوردگی پیش از جراحی بینی بر روی مسئله به تاخیر انداختن انجام این جراحی تا زمان بهبودی کامل تاکید بسیاری دارند.
حال باید به اهمیت سرماخوردگی پس از جراحی بینی بپردازیم و بررسی نماییم که آیا سرماخوردگی بعد از عمل بینی ، عطسه ، سرفه و آبریزش بینی بر روی نتیجه جراحی بینی تاثیر دارد یا خیر ؟
تاثیر سرماخوردگی بر روی نتیجه جراحی بینی
باید این مهم را در اینجا به متقاضیان جراحی بینی خاطر نشان نمود که هرگز نگران تاثیرگذاری سرماخوردگی بر روی نتیجه جراحی خود نباشند و به این منظور اقدامات ضروری قبل و بعد از عمل را جهت بهبود وضعیت سرماخوردگی به خوبی رعایت نمایند.
لازم به ذکر است که برطرف شدن تورم ناشی از جراحی بینی چندین ماه طول می کشد ، لذا وجود تورم در بینی تا چند ماه پس از عمل نباید موجب نگرانی بیمار شود و او را نسبت به نتیجه نهایی جراحی دلسرد نماید.
به طور کلی ، تورم بینی حدودا 2 الی 3 هفته بعد از جراحی بینی حدودا تا 80 درصد برطرف می شود. پس از این مدت و تقریبا در ماه سوم حدودا 90 درصد از تورم بینی از بین می رود.
توجه داشته باشید که رفع کامل تورم باقی مانده در بینی ممکن است تا یک سال یا حتی بیشتر به طول بیانجامد ، اما از آنجا که میزان آن بسیار جزئی است غالبا چشمگیر نبوده و نباید منجر به نگرانی شود.
آیا امکان فین کردن در دوران نقاهت بینی وجود دارد ؟
عموما طبق توصیه تمامی جراحان ، بیمار می بایست پس از انجام جراحی بینی تقریبا به مدت 10 روز از فین کردن و تخلیه ترشحات بینی با فشار زیاد اجتناب نماید.
بنابراین در صورتی که فرد آبریزش بینی داشته باشد ، جهت تمیز کردن ترشحات بینی خود می بایست این کار را با یک دستمال نرم و به ارامی انجام دهد و حتی از مالش بینی نیز خودداری نماید.
روش های دیگری نیز به منظور تمیز کردن ترشحات بینی بدون نیاز به فین کردن وجود دارد که بیماران می توانند با مطالعه بروشور دستورالعمل های پس از عمل بینی از آن ها مطلع شوند.
در صورت سرماخوردگی بعد از عمل بینی ، نحوه استراحت باید به چه صورت باشد ؟
تورم بینی پس از عمل بینی ، یکی از مسائل نگران کننده برای تمامی بیماران می باشد که پیشتر راجع به آن توضیحاتی را بیان نمودیم.
لازم است بدانید که نحوه خوابیدن پس از جراحی بینی در تشدید یا تخفیف تورم بینی بسیار اثرگذار است ، لذا بیمار می بایست پس از جراحی بینی روزانه به مدت کوتاهی در منزل راه برود و از استراحت مطلق بپرهیزد.
فرد ممکن است به دلیل سرماخوردگی بعد از عمل بینی ، توان حرکت و راه رفتن در منزل را نداشته باشد و بنابراین در معرض تشدید تورم بینی قرار گیرد.
بنابراین غالبا جراح معالج به بیماران خود توصیه می کند که در صورت ابتلا به سرماخوردگی بعد از عمل بینی ، در نحوه استراحت خود تغییراتی ایجاد نماید ، بدین نحو که به صورت نشسته همراه با قرار دادن سر ، بالاتر از موقعیت بدن اقدام به استراحت نمایند و برای این کار می توانند از چند بالش استفاده کنند.
برای کاهش گرفتگی بینی پس از جراحی بینی چه باید کرد ؟
-
استفاده از اسپری های نمکی
می توان گفت که سرماخوردگی بعد از عمل بینی ، مسئله ای آزاردهنده است که در صورتی که با گرفتگی بینی همراه شود آزاردهنده تر خواهد شد.
به طور کلی در طول فرآیند سرماخوردگی ، مجاری هوایی بینی متورم می شوند و در صورت سرماخوردگی پس از جراحی بینی این تورم شدت می یابد.
بنابراین به منظور کاهش تورم ناشی از سرماخوردگی ، می توان دو روز پس از جراحی بینی از اسپری های نمکی مخصوصی که جراح تجویز می کند ، استفاده کرده و به این ترتیب مخاط بینی را مرطوب نگاه داشت.
-
مصرف آب و مایعات به میزان کافی
جراحان بینی ، پس از جراحی بینی جهت تامین آب کافی برای بدن و همچنین کاهش حرکات اضافی صورت توصیه می کنند که بیمار مواد غذایی نرم و آبکی مثل آب ، آبمیوه ، فرنی و سوپ را در برنامه غذایی خود بگنجاند و از خوردن غذاهایی که به جویدن طولانی مدت نیاز دارند خودداری کند.
مصرف سوپ در دوران بهبودی پس از عمل بینی به ویژه در صورت ابتلا به سرماخوردگی ، یک غذای مناسب تلقی می شود.
سودمندی مصرف سوپ در دوران نقاهت جراحی بینی بخصوص در صورت سرماخوردگی از این حیث می باشد که می تواند جریان مخاطی بینی را افزایش دهد و از گرفتگی بینی به طور نسبی بکاهد.
لازم به ذکر است که بعد از جراحی بینی ، بیماران از مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین پرهیز کنند ، چرا که کافئین بد را با کم آبی مواجه می سازد.
هنگام عطسه و سرفه کردن پس از جراحی بینی چه باید کرد ؟
به طور کلی و طبق توضیحاتی که در ابتدای مقاله قید شد باید گفت که در دوران نقاهت پس از عمل بینی بخصوص طی هفته اول از فین کردن خودداری کنید تا از بروز هر گونه خونریزی در بینی جلوگیری به عمل آورید.
شاید توصیه به فین نکردن ، مسئله ای ساده قلمداد شود ، اما خودداری از سرفه و عطسه کردن بسیار دشوار می باشد ، چرا که سرفه و عطسه واكنش هایی هستند که فرد در ان ها دخیل نیست و به صورت ناخواسته رخ می دهند.
اما از آنجا که عطسه و سرفه موجب ایجاد نيروی هوا بر روی مجاری هوایی می شوند ، جهت پیشگیری از هر گونه آسیب به این مجاری معمولا پزشک معالج شما سرم شستشو دهنده نمکی بینی را توصیه می کند و شما با استفاده از این سرم می توانید ساختار داخلی بینی خود را مرطوب نگاه دارید و احتمال خونریزی پس از عمل را به حداقل برسانید.
در صورت آبریزش بینی بعد از عمل بینی چه باید کرد ؟
آبریزش بینی بلافاصله پس از عمل بینی ، امری دور از انتظار نیست. اما باید بدانید این اتفاق مسئله ای طبیعی است و پس از گذشت چند هفته از عمل بینی مرتفع می گردد.
گرچه این علائم در صورتی که طولانی مدت باشند باید توسط پزشک معالج تان مورد ارزیابی قرار گیرند. توجه داشته باشید که فرآیند درمان بسیار ساده و در حد استفاده از قرص انتی هیستامین یا سرم شستشو دهنده نمکی می باشد.
از دیگر موارد درمان آبریزش بینی در این دوران می توان به کاهش میزان قرارگیری در معرض محرک های موجود در هوا اشاره کرد.
توجه داشته باشید که جراح با انجام یک ارزیابی جامع بر روی شما قادر به انتخاب بهترین و مناسب ترین گزینه درمانی خواهد بود.
مصرف ویتامین و پروتئین به میزان فراوان
در صورت سرماخوردگی بعد از عمل بینی ، باید به میزان فراوان پروتئین و ویتامین مصرف کنید.
به این منظور پزشک شما یک برنامه غذایی متعادل و سرشار از مکمل های ویتامینی و پروتئین را توصیه می نماید که رعایت آن طی 2 الی 4 هفته قبل از جراحی و همچنین چند هفته پس از جراحی بسیار حائز اهمیت می باشد.
- مصرف ویتامین های روزانه همراه با آهن
- دریافت پروتئین به میزان لازم
لازم است بدانید که بدن در صورت کاهش وزن زیاد، بدن قادر به اجرای عملکرد مناسب جهت ترمیم و بهبود زخم نخواهد بود.
مصرف دارو پس از جراحی بینی
به یاد داشته باشید که جهت مصرف هر گونه دارو پس از جراحی بینی حتی در صورت سرماخوردگی حتما با جراح خود مشورت کنید و بدون تایید ایشان از مصرف هر نوع دارو خودداری نمایید ، چرا که برخی داروها مانند داروهای ضد التهابی ، در روند بهبودی اختلال وارد می کنند.