شستشوی بینی و استحمام بعد از عمل بینی

شستشوی بینی و استحمام بعد از عمل بینی

شستشوی بینی و استحمام بعد از عمل بینی : عمل بینی در روز اول پس از جراحی می‌تواند یک تجربه ناخوشایند باشد. بینی شما ممکن است دچار آبریزش شود ، حالت گرفتگی پیدا کند یا احساس عطسه داشته باشید. در حالی که همه اینها حالات کاملا طبیعی برای بینی هستند ، در زمان بهبودی از عمل بینی می‌توانند مشکل ساز شوند. اکثر اوقات بدن شما به طور طبیعی مراقب بهبودی و زخم‌های عمل می‌باشد ، اگرچه فرآیندهای بدن شما ممکن است به همان اندازه که می‌خواهید سریع نباشد. شما می‌توانید بینی خودتان را تمیز کنید ، صورت خود را بشویید یا دوش بگیرید بدون اینکه به بافت در حال بهبودی آسیب برسانید. در مقاله تهیه شده توسط دکتر فرزاد پرویزیان ، در رابطه با تکنیک های مراقبتی و ضرورت رعایت این اقدام صحبت خواهیم کرد.

شستشوی بینی و استحمام بعد از عمل بینی

اهمیت شستشوی بینی بعد از عمل بینی

بعد از عمل جراحی بینی ،شستشوی بینی و استحمام بعد از عمل بینی بسیار حاثز اهمیت می باشد زیرا در اثر خونریزی های ناشی از عمل ، حفره های بینی با لخته های خوب پر می شوند و روی زخم های جراحی توسط این لخته ها پوشانده می شود. این مسئله هم از نظر ظاهری و هم به لحاظ بسته شدن مجاری هوایی و به دنبال آن بروز اشکالات تنفسی منجر به آزردگی فرد می شود ، لذا می بایست بینی پس از جراحی به نحوی صحیح مورد شستشو قرار گیرد. شستشوی بینی یکی از مهم ترین مسائل پس از جراحی بینی می باشد که رعایت آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است ، به نحوی که شستشوی صحیح بینی در کاهش تورم بینی و پیشگیری از انسداد تنفس به دلیل وجود لخته های خونی و ترشحات داخل بینی تاثیر بسزایی دارد. در این راستا باید از توصیه های جراح بینی خوب و ماهر در تهران ، به درستی تبعیت نمود ، البته توجه داشته باشید که بهتر است طی 3 هفته ابتدایی پس از عمل بینی از شستشوی بینی بپرهیزید و در این دوران تنها از قطره های بینی استفاده نمایید. لازم به ذکر است که عدم شستشوی بینی پس از عمل ، می تواند طی گذشت زمان مشکلاتی از قبیل اختلالات تنفسی ، عفونت های بعد از عمل ، بوی بد در بینی و غیره را برای فرد به وجود آورد.

نحوه شستشوی بینی

برداشتن لخته های خشک شده خون از داخل بینی و همچنین زخم های خارج بینی می توان شستشوی بینی و استحمام بعد از عمل بینی ، به کمک گوش پاک کن آغشته به سرم نمکی برخی جراحان برای تمیز نمودن لخته های خونی که بر روی بخیه های موجود در زخم های خارجی بینی که امری دشوار است و ممکن است سبب باز شدن زخم گردد استفاده از محلول های رقیق شده تحت عنوان پراکسید هیدروژن را توصیه می کنند. همانطور که پیشتر اشاره نمودیم شستشوی بینی طی 3 هفته ابتدایی پس از عمل بینی ممنوع می باشد و در این دوران فقط باید از قطره ها و اسپری های حاوی سرم نمکی یا اصطلاحا سالین جهت مرطوب و تمیز نگه داشتن داخل بینی و همچنین پیشگیری از تجمع مجدد خون در بینی استفاده نمود.

چگونه پس از جراحی بینی داخل بینی را پاک کنیم ؟

  • گوش پاک کن و هیدروژن پراکسید

هیدروژن پراکسید تحت نام‌ های مختلفی به فروش می‌ رسد از جمله :

  • پراکسید
  • اکسیدیل
  • هیدروژن اکسید
  • هیدروژن دی اکسید
  • دی هیدروژن دی اکسید

معمولا در داروخانه‌ ها با غلظت 3٪ ، بیشتر یا کمتر فروخته می‌ شود. هنگام تمیز کردن و شستشوی بینی و استحمام بعد از عمل بینی در خانه ، بعضی از پزشکان توصیه می‌ کنند که آن را حتی با استفاده از آب رقیق کنید. گوش پاک کن که باید تمیز باشد ، می‌ تواند در داخل سوراخ بینی قرار بگیرد تا خون خشک شده و مخاط را برطرف کند. در صورت وجود پانسمان در بینی‌ ، گوش پاک کن داخل آن نکنید زیرا با فشار دادن مواد جاذب به قسمت بالاتر سوراخ‌ های بینی ، شکل بینی‌ را تغییر می‌ دهند.

  • شستشو با نمک

از یک هفته پس از جراحی ، شستشوی بینی می‌تواند انجام شود و برخی مواقع بهتری پزشک در تهران ، استفاده از شستشو دهنده نمکی برای حفظ بهداشت ناحیه را توصیه می‌ کنند. شستشو دهنده نمکی با استفاده از یک حباب تمیز که می‌ تواند فشرده شود ، جریان کم فشار آب را به داخل سوراخ بینی می‌ فرستد در حالی که آب از سوراخ دیگر خارج می‌ شود. شوینده نمکی دارای شوری مایعات بدن ( خون ، عرق ، اشک و غیره ) می‌ باشد که تقریبا 0.9٪ است و می‌ تواند با جوشاندن یک قاشق چای خوری نمک در یک  فنجان آب به دست آید و پس از سرد شدن ، می‌ توان آن را برای استفاده بعدی نگهداری کرد.

شستشوی بینی و استحمام بعد از عمل بینی

تا چه مدت پس از عمل بینی باید از سرم شستشو استفاده کرد ؟

توصیه می شود در رعایت شستشوی بینی و استحمام بعد از عمل بینی تا دو ماه از سرم های شستشوی بینی استفاده شود ، ضمنا بیماران باید تا 3 هفته پس از عمل بینی از فین کردن خودداری نمایند و پس از این مدت می توانند به راحتی فین نموده و داخل بینی خود را شستشو دهند. زیرا فین کردن در این دوران ممکن است منجر به پارگی بخیه ها و حتی مخاط بینی گردد و به بینی آسیب برساند لذا در این ایام فقط از قطره ها واسپری ها استفاده نمایید.

رفع انسداد بینی پس از جراحی بینی

گاهی اوقات بینی شما ممکن است به خاطر خون سفت شده و مخاطی مسدود شود به طوری که راه هوایی به طور نسبی یا کامل بسته می‌شود. در حالی که این تراکم باعث دشواری در تنفس می‌ شود و حتی ممکن است شما را مجبور به نفس کشیدن از راه دهان کند ، به هنگام  شستشوی بینی و استحمام بعد از عمل بینی نباید فین کنید یا انگشت خود را برای کمک به رفع گرفتگی داخل بینی نمایید. در عوض ، بر استفاده از اسپری و قطره‌ های نمکی برای حفظ رطوبت پوشش داخل بینی ، مصر باشید. برای کمک به بهبودی از یک انگشت تمیز برای قرار دادن ژل روغنی روی خط بخیه استفاده کنید.

  • از یک دستمال مرطوب استفاده کنید

برای تمیز و شستشوی بینی و استحمام بعد از عمل بینی ، پوسته‌ های سفت شده در اطراف بینی خود ، به آرامی یک دستمال مرطوب روی آن بکشید تا مایع خشک شده مرطوب شود. از آب گرم به خاطر راحت‌ تر بودن ، نسبت به آب سرد می‌ توان استفاده کرد. در عرض چهار تا شش هفته بعد از جراحی بینی ، بیشتر تورم از بین می‌ رود و در این مرحله ، می‌ توانید شستن صورت خود را به طور منظم از سر بگیرید.

نحوه استحمام پس از جراحی بینی

پس از عمل بینی یک قالب پلاستیکی موسوم به اسپلینت به منظور حفاظت از بینی و کمک به ترمیم غضروف و استخوان های بینی بر روی آن قرار داده می شود که بیمار باید تا قبل از برداشتن آن توسط جراح ، در شستشوی بینی و استحمام بعد از عمل بینی دقت داشته باشد تا از خیس و مرطوب شدن آن پیشگیری نماید ، چرا که خیس شدن اسپلینت می تواند سبب شل شدن آن شده و نتیجه عمل را تحت الشعاع قرار دهد.

لذا در این مدت بیمار باید از شستشوی صورت بپرهیزد و در زمان استحمام نیز موارد زیر را رعایت نماید :

  • حتما از یک همراه کمک بگیرد.
  • لازم به ذکر است که تا 10 روز پس از عمل بینی باید از استحمام خودداری نمود.
  • آب مورد استفاده در حمام باید حتما ولرم باشد ، چرا که گرمای بیش از اندازه ممکن است منجر به سرگیجه شود.
  • هنگام شستشوی سر بر روی یک صندلی بنشیند و سر خود را به سمت عقب خم نمایید و از همراه خود بخواهید موهای تان را بشوید.

ضرورت شست و شوی مجاری بینی بعد از عمل رینوپلاستی چیست؟

توصیه می شود تا افراد بعد از جراحی بینی و شستشوی بینی و استحمام بعد از عمل بینی ، و با توجه به توضیحات داده شده در جلسات مشاوره شست و شوی مجاری بینی را به منظور بهبود و داشتن تنفسی راحت انجام دهند. ضرورت بکارگیری از این تکنیک بهبود و کمک به تنفس آسان و راحت زیبا جویان بوده ، که از تجمع ترشحات بینی ، بروز عفونت و از  بین بردن احساس گرفتگی در مجاری بینی ، جلوگیری از بوی بد بینی بعد از عمل دماغ و بروز ترمبوز ، تجمع خون به صورت خشک شده و غیره نیز تاثیر مثبت و مفیدی خواهد داشت.

چه زمانی برای آغاز شست و شوی بینی مناسب است؟

بهتر است بدانید که در هفت روز ابتدایی با توجه به استفاده جراح بینی از ابزار هایی همچون اسپلینت ، گچ و موارد دیگر زیبا جو نمی تواند بینی خود را به راحتی شستشوی بینی و استحمام بعد از عمل بینی را انجام دهد ،  زیرا با برخورد آب به این ابزار ها کارایی خود را از دست داده و از پوست بینی جدا می شود. بنابراین با گذشت این بازه زمانی هفت روزه افراد می توانند با استفاده از یک دستمال مرطوب تنها صورت و اطراف بینی را پاکسازی کنند ، بدون آن که هیچ یک از ابزار های موجود بر روی بینی خیس شوند. سپس بعد از مراجعه به پزشک خوب و با تجربه در تهران  و برداشت این ابزار ها بیمار می تواند با توجه به توصیه های از پیش گفته شده شست و شو را آغاز کند.

آیا می توان از گوش پاک کن برای تمیز کردن داخل بینی استفاده کرد؟

به هنگام بکارگیری از گوش پاک کن در شستشوی بینی و استحمام بعد از عمل بینی به منظور پاکسازی داخل بینی باید دقت و توجه بسیار بالایی نیز داشته باشید ، تنها می توانید این ابزار را  تا لبه ابتدایی بینی به داخل ببرید و استفاده کنید و از فرو بردن آن تا عمق بینی خود خودداری کنید. در صورتی که به هنگام شست و شوی بینی بعد از جراحی یک جسم همانند گوش پاک کن را با فشار به داخل بینی ببرید سبب ایجاد تغییر ساختمان بینی ، بروز آسیب به بافت های در حال بهبود نیز خواهید شد. که نتیجه حاصل از جراحی را تغییر خواهد داد.

چگونه می توان نواحی خارجی بینی را تمیز کرد؟

به طور کلی تمامی افراد با گذشت یک هفته و پس از برداشت گچ و دیگر ابزار های به کاربرده شده در این تکنیک جراحی دماغ ، می توانید با  شست و شوی بینی بعد از جراحی ، قسمت های خارجی دماغ خود را به روش خود تمیز کنید. تنها لازم است در 7 الی 8 هفته دوره نقاهت این شستشوی بینی و استحمام بعد از عمل بینی را به آرامی و بدون وارد کردن هیچ گونه فشاری نیز انجام دهید. همچنین در صورتی که بیماران احساس چسبندگی بر روی پوست خارجی بینی خود را داشته باشند ، می توانند با بکارگیری از محلول استریل ، پنبه و الکل این چسبندگی را با کشیدن آرام این محلول بر روی بینی از بین ببرند.

مطالب مرتبط