کبودی و ورم بینی بعد از عمل جراحی زیبایی بینی : بعد از هر عمل جراحی، بروز ورم در محل عمل اجتنابناپذیر است و عمل جراحی بینی هم از این نظر مستثنی نیست.
به طور کلی عمل جراحی بینی برای هر کسی شرایط متفاوتی دارد. در بعضی از عملهای جراحی بینی برای دستیابی به نتایج مورد انتظار لازم است که استخوانهای بینی در حين عمل شکسته شده و یا تغییراتی در وضعیت آنها ایجاد شود.
عملهایی که نیاز به کار کردن بر روی استخوان بینی داشته باشند، منجر به ورم شدیدی در ناحیه بینی میشوند که ممکن است تا چند هفته و حتی بیشتر هم تداوم داشته باشد.
انتظار بروز ورم و خونمردگی را داشته باشید:
بر روی بینی شما یک عمل جراحی پیچیده و مهم انجام شده است. پس بروز مقداری ورم و خونمردگی بعد از عمل بینی کاملاً طبیعی است.
دقت کنید که هر شخص و هر عمل جراحی، شرایط متفاوت و خاص خود را دارد. بنابراین شدت ورم و کبودی بینی هم در افراد مختلف متفاوت خواهد بود.
- ورم مشهود و مشخص بینی تا حدود دو هفته بعد از عمل ادامه خواهد داشت. این دوره بهترین زمان برای انجام اقداماتی است که ورم بعد از جراحی بینی را کاهش میدهد، چراکه در این زمان بافتهای بینی در حال بهبودی هستند.
- بهبودی کامل ورم داخل بینی ممکن است تا چند سال بعد از عمل هم طول بکشد، اما علائم ظاهری ورم در صورت شما بعد از دو تا سه هفته کاملاً برطرف میشود و در این زمان، افراد عادی ديگر نمیتوانند تشخیص بدهند که در صورت شما یک عمل جراحی انجام شده است.
- خون دماغ، کبودی و خونمردگی در اغلب موارد در زیر چشمها ایجاد میشود و آن هم تا چند هفته بعد از عمل باقی میماند.
برای کاهش ورم و درمان کبودی بعد از عمل بینی ، نکات و دستورات ارائه شده توسط دکتر پرویزیان را رعایت کنید و اقدامات زیر را انجام دهید:
زیر سر خود را بلند نگه دارید :
یکی از مهمترین توصیههایی که دکتر پرویزیان یا همکاران او در مورد مراقبتهای قبل و بعد از جراحی بینی به شما میکنند آن است که در زمان استراحت چند بالش زير سر خود بگذارید و در هنگام خواب هم زیر سر را بلند نگه دارید.
این کار باعث میشود که خون و مایعاتی که در ناحیه بینی شما تجمع پیدا کرده است، به طرف پایین برگردد و ورم و کبودی بینی کاهش پیدا کند.
مقدار زیادی آب بنوشید:
اگر میزان آب بدن شما به اندازه کافی بالا باشد، مایعات در ناحیه بینی تجمع پیدا نمیکند.
از مصرف نمک خودداری کنید و غذاهای غنی از ویتامین K بخورید :
غذاها و نوشیدنیهای شور میتواند باعث غلیظ شدن مایعات بدن شما و تشدید ورم بینی شود. پس تا جایی که ممکن است از مصرف نمک و غذاهای شور خودداری کنید.
در عوض حتماً مقادیر زیادی از میوهها و سبزیجات تازه و سایر غذاهای غنی از ویتامین K مصرف کنید.
از حمام کردن و دوش گرفتن با آب داغ و رفتن به سونا خودداری کنید :
بخار و آب داغ میتواند باعث تشدید ورم بینی و شُل شدن گچ یا پانسمان روی آن شود. پس بهتر است تا وقتی که گچ روی بینی برداشته میشود و تا یک هفته بعد از عمل جراحی از دوش گرفتن و حمام کردن با آب داغ خودداری کنید.
کمپرس سرد را 20 دقیقه روی صورت بگذارید و 40 دقیقه بردارید:
کمپرس سرد را بر روی پیشانی یا گونههای خود بگذارید. این کمپرس را به مدت 20 دقیقه و یا تا وقتی که باعث احساس ناراحتی نمیشود، روی پيشاني و گونهها بگذارید و سپس به مدت 40 دقیقه آن را بردارید.
این کار را 2 تا 3 بار تکرار کنید. اما یخ را به هیچ وجه نباید مستقیماً بر روی بینی بگذارید.
زیرا نه تنها یخ خیلی سرد است و قرار دادن آن بر روی پوست میتواند باعث ممانعت از گردش خون در ناحیه بینی شود، بلکه در اين زمان شما اصلاً نباید فشار زیادی بر روی بینی وارد کنید.
گچ بینی که بعد از عمل جراحی بر روی آن گذاشته شده، دقیقاً به همین منظور است. این گچ از بینی محافظت میکند تا با شکل و ویژگیهای جدید خود بهبود پیدا کند. گذاشتن یخ میتواند باعث شُل شدن گچ و افتادن آن نیز بشود.
چسب زدن بر روی بینی بعد از عمل جراحی به کاهش ورم بینی کمک میکند.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه نحوه چسب زدن بینی عمل شده توسط دکتر پرویزیان می توانید به مقاله جامعی که تهیه شده و در وب سایت موجود است مراجعه کنید.
از داروی بروملائین استفاده کنید:
بروملائین یک داروی بدون نسخه است که از عصاره میوه آناناس گرفته میشود. تحقیقات نشان داده است که این دارو میتواند در کاهش ورم بعد از جراحی تأثیر زیادی داشته باشد.
مصرف این دارو را باید از روز قبل از عمل جراحی بینی شروع کنید.
فشار بیمورد بر روی بینی وارد نکنید:
فشار ناگهانی، ضربه زدن و یا نیرو وارد کردن بر روي قسمتهاي آسیبدیده بینی میتواند باعث تشدید ورم بینی شود و در روند بهبودی آن اختلال ایجاد کند.
بینی خود را با فشار خالی نکنید (فین نکنید):
بعد از عمل جراحی بینی، شما گرفتگی و فشار زیادی را در مجاری بینی خود احساس میکنید. اما نبايد سعي کنيد با فين کردن بيني خود را باز کنيد.
زيرا فشار زیادی که در اثر فین کردن به بینی شما وارد میشود، میتواند به بخیهها و بافتهای بینی شما آسيب وارد کند و باعث شديدتر شدن ورم آن شود.
در این صورت روند بهبودی بینی بعد از عمل جراحی نیز به تأخیر خواهد افتاد.
از بالا کشیدن بینی خود با نیروی شدید، مانند زمانی که دچار آبریزش بینی هستید،خودداری کنید:
این کار نیز فشار زیادی بر روی بینی وارد میکند و باعث تشدید ورم آن میشود. همچنین این کار باعث جابهجا شدن پانسمان و بانداژ روی بینی میشود و در روند بهبودی آن اختلال ایجاد میکند.
سعی کنید که عطسه نکنید:
اگر هم حالت عطسه به شما دست داد، باید سعی کنید که فشار آن را از دهان خود خارج کنید و هیچ فشاری بر روی بینی وارد نکنید. در مورد سرفه کردن نیز دقیقاً همین طور است.
حتی خندیدن و لبخند زدن شدید هم میتواند بر عضلات و لیگامنتهایی که نقش حمایت از بینی را دارند، تأثیر بگذارد و وضعیت آنها را تغییر دهد. این کار میتواند باعث وارد شدن فشار بر روی بینی و تشدید ورم در محل جراحی شود.
برای بهبودی کامل خود صبور باشید و به خودتان فرصت بدهید:
برای شما هیچ چیز مضرتر و استرسآورتر از این نیست که با بیصبری و بیحوصلگی منتظر برطرف شدن ورم بینی خود باشید، مثلاً به خاطر آنکه در آینده نزدیک باید در یک مهمانی یا مراسم خاصی شرکت کنید.
بهترین کاری که میتوانید در این شرایط انجام دهید آن است که صبر داشته باشید و به بینی خود فرصت کافی بدهید تا ورم آن به تدريج برطرف شود.
برای این منظور باید برنامههای خود را از قبل از انجام عمل جراحی بینی به شکل مناسبی برنامهریزی کنید تا قبل از شرکت در مهمانيها و مراسم خود فرصت کافی در اختیار داشته باشید.
این نکته را به خاطر داشته باشید که حدود 90 درصد از بیمارانی که عمل جراحی بینی انجام میدهند، بعد از گذشت 14 روز آمادگی آن را دارند که بدون هیچ مشکلی در انظار عمومی ظاهر شوند و در مراسم و ميهمانيها نیز شرکت کنند.
در این زمان، کبودی اطراف بینی و زیر چشمها کاملاً برطرف شده است و اگر هم ورمی باقی مانده باشد، خیلی جزئی خواهد بود و فقط خود بیمار میتواند آن را تشخیص دهد.
پس با خیال راحت بیرون بروید و در مهمانی شام با دوستان خود شرکت کنید. اما در صورتی که رویداد مهمتری مانند مراسم ازدواج خود را در پیش دارید، باید حداقل سه ماه به خود فرصت بدهید تا بيني شما به طور کامل بهبود پیدا کند.